Нетбук чи планшет?

Автор:

Юрій Миронов

Експерт з пошукової оптимізації та просування сайтів


Теги: , ,

Досить часто доводиться чути від своїх знайомих запитання: що краще купити – нетбук чи планшет? Обидва ці пристрої характеризуються порівняно невеликою вагою та розмірами, а отже мобільністю, але мають також суттєві відмінності, переваги та недоліки.

До-речі, придбати нетбук чи планшет можна в Інтернет-магазині на сайті Euro-technika.com.ua.

Розпочну з нетбуків та їх головних переваг.

    1. Основна перевага нетбука, як на мене, це майже повна схожість зі звичайним ноутбуком, хіба що у менших розмірах. Це також звична для більшості користувачів Windows та можливість працювати зі звичними програмами, такими самими, як і на стаціонарному комп’ютері чи ноутбуку.

    2. Автономність. Оскільки потужність нетбуків як правило є меншою, ніж у ноутбуків, заряду батареї вистачає на досить довгий час, часто на 5, 6, 7 чи більше годин роботи. Мій девайс ASUS Eee PC 1225B може працювати 6-7 годин поки не відрубається.

    3. Можливості для апгрейду. З модернізацією нетбука нема особливих проблем – були б гроші. Легко можна апгрейднути оперативну пам’ять, вінчестер, замінити батарею.

Недоліки нетбука:

    1. Незручність у користуванні. Для багатьох незручними є невеликі розміри екрану чи клавіатури, також з нетбуком найкраще працювати на столі чи на іншій твердій поверхні, з ним не попрацюєш в руках, так як із планшетом.

    2. Нагрівання та шум. Нетбуки часто нагріваються та шумлять. Джерелами тепловиділення є процесор, відеокарта, батарея, шуміти може жорсткий диск, оскільки безшумні SSD накопичувачі як правило в нетбуках не використовуються.

    3. Вага. Хоча нетбук і вважається досить легким пристроєм, все таки важить він 1-1.5 кг, що значно більше у порівнянні із планшетами.

До переваг планшета можна віднести:

    1. Зручність. Із планшетом легко працювати як на столі, так і тримаючи його в руках. Завдяки компактним розмірам його легко переносити і транспортувати.

    2. Відсутність шуму при роботі та відчутного тепловиділення.

    3 Можливість використовувати планшет в якості електронної книги, фотоапарату, відеокамери.

Мінусами планшета є:

    1. Відсутність традиційної клавіатури. Багатьом людям незручно набирати тексти на віртуальній клавіатурі на екрані планшету.

    2. Багато нетбуків не мають USB-роз’єму, лише mini USB, тому потрібно користуватися перехідниками.

    3. Малий обсяг вбудованої пам’яті. На відміну від нетбуків, де вінчестер має обсяг 300, 500 чи більше гігабайт, планшети обладнані пристроями значно меншої ємності, найчастіше 16 чи 32 Гб.

    4. Труднощі із встановленням необхідних програм. Оскільки планшети працюють на Android чи якійсь іншій операційній системі, відмінній від звичного Віндовса, може бути проблемою встановлення потрібного програмного забезпечення, особливо для професійної роботи.

    5. Проблеми з апгрейдом. У планшетах майже не передбачена можливість для апгрейду на модульному рівні, так як у нетбуках.

Резюме. Якщо Ви прихильник традиційної Windows, потребуєте працювати із професійним програмним забезпеченням чи мусите багато друкувати на клавіатурі – тоді доцільно подумати над придбанням нетбука. В іншому випадку, якщо пристрій більше призначається для розваг, перегляду фільмів, фото, спілкування – тоді повністю задовольнить Ваші вимоги саме планшет.


Be the first to comment on "Нетбук чи планшет?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*